Sundhedsplejerskernes links om søvn på deres hjemmesider - Bilag

Vi har i august 2020 gennemlæst hjemmesiderne for sundhedsplejerne i alle danske kommuner. Vi har undersøgt, hvad de skriver eller linker til, som er relateret til børns søvn.
I det følgende afsnit gennemgår vi, om denne faggruppe skriver om børns søvn på egne hjemmesider, samt hvad de linker til om emnet på den pågældende side.

Se opsummerende gennemgang af det samlede materiale der benyttes i de kommunale sundhedsplejer med kommentarer her

Gennemgangen af sundhedsplejernes hjemmesider viser store variationer i informationen om søvn:

52 af kommunerne nævner ikke søvn på deres hjemmeside, mens 25 nævner at de dækker emnet i deres beskrivelse af sundhedsplejens ydelser.
21 kommuner har pjecer eller information om søvn på deres hjemmeside. (1)

Derudover udbyder en række kommuner kurser til forældre, som ofte også dækker emnet søvn.
Det er blandt andet Familieiværksætterne og Klar til barn.
Se gennemgang af Socialstyrelsens forældreforberedelsesprogram Klar til barn’s afsnit om børnesøvn her: Hvilken vejledning om børns søvn finder man på internettet?

60 kommuner henviser til Sundhedsstyrelsen eller specifikt til en eller flere af følgende pjecer fra Sundhedsstyrelsen: Sunde Børn, Forebyg Vuggedød og Barn i vente.
Se gennemgang af blandt andet Sunde Børns afsnit om børnesøvn her.
Og som oversigt her:
Lassen, M.-S. & Bjørnfort, M.B. (2020). Undersøgelse af vejledning og praksis i Relation til børnesøvn og Søvntræning i Danmark, Grønland og Færøerne – Sundhedsstyrelsens vejledning i søvn og Tilknytning.pdf

Rødovre henviser til Statens institut for folkesundhed.

8 kommuner linker til Sundhed.dk. (2)
Se gennemgang af Sundheds.dk’s artikler om børnesøvn her: Hvilken vejledning om børns søvn finder man på internettet?

7 kommuner linker til Komiteen for sundhedsoplysning (3), mens Hedensted, Hørsholm og Ringkøbing-Skjern specifikt henviser til hæftet ”Hvorfor græder barnet”, der handler om gråd og kolik hos spædbørn.
Komiteen for sundhedsoplysning har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet appen Min Baby, som 8 kommuner anbefaler. (4) 

Appen Min Baby siger, at du gerne må gå frem og tilbage, hvis barnet græder og har brug for tryghed i forbindelse med putning. Men at man ikke skal gå fra et barn, der er ulykkeligt eller bange. Appen taler for, at natamningen skal stoppes ved at mor rykker ud af soveværelset, at barnet skal “fyldes op” så det kan sove igennem, at mad og søvn skal adskilles, samt at barnet skal lære at falde i søvn selv. 
Se gennemgang af Min Baby app’s artikler om børnesøvn her: Hvilken vejledning om børns søvn finder man på internettet?

Kommunerne henviser også til private virksomheder der tilbyder forskellige typer af ydelser:

4 kommuner henviser til Netsundhedsplejerske.dk (6), og Assens linker til en anbefaling på denne hjemmeside af Helens bog om børn og søvn, som er en bog skrevet af sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen. Sundhedsplejersken Helen Lyng Hansen står bag Netsundhedsplejerske.dk. Hun fraråder Cry it out-søvntræning og Kontrolleret gråd i sin rene form, men vejleder i at “vurdere” gråden, lade barnet blive i sengen imens man trøster og gå til og fra barnet, hvis det græder fordi det “hellere vil lege”.

12 kommuner linker til Sundhedsplejersken.dk. (7).
Ærø peger på et specifikt tema om gråd på Sundhedsplejersken.dk: http://sundhedsplejersken.dk/Born/Artikler-om-born2/Kontakt-og-samvar2/art-nyfoedt/
og om nyfødtes søvnbehov: http://sundhedsplejersken.dk/Born/Artikler-om-born2/Grad-og-uro/Spadborns-grad/ og Assens linker til https://sundhedsplejersken.dk/soevn/om-soevn/sov-mit-barn/

Hedensted linker til hovedhjemmesiden for Falck.
Falck har denne artikel om søvn: https://www.falck.dk/falck-sundhed/raad/nybagte-foraeldre/soevn-spaedbarn/

Flere kommunale sundhedsplejer har ændret på indholdet på deres hjemmesider omkring søvn, siden vi startede med at udsende anmodningerne om Aktindsigt i slutningen af august 2019 og starten af september 2019. Vi kan således se, at fx Liberos folder Det lille barns søvn er blevet fjernet fra Furesø, Aalborg og Haderslev kommunes sundhedsplejes hjemmesider.
Liberos folder Det lille barns søvn anbefaler forældrene at købe ørepropper mens de søvntræner barnet og lader det græde i Intervaller på 3-5 minutter ad gangen. I den ældre version af folderen henvises desuden til bogen Godnat og Sov Godt. Greve kommune har stadig Liberos folder Det lille barns søvn liggende på deres hjemmeside. 
Se gennemgang af kommunernes pjecer om børnesøvn her.

Gribskov kommune henviser til det private søvninstitut ScanSleep. ScanSleep behandler søvnproblemer mod betaling og har ikke brugbar information på hjemmesiden, men lister alene typiske søvnproblemer og vigtigheden af søvn. 

Halsnæs linker til hovedsiden på sundhedslex.dk. Sidens forretningsmæssige grundlag er udgivelse af gratis sundhedsinformation, som finansieres ved hjælp af annoncer. Ift. børn og søvn har de denne artikel: https://www.sundhedslex.dk/spaedboern-soevn.htm

5 kommuner linker til Forældre og Fødsels hjemmeside. (8) De beskriver på hjemmesiden, at deres ”hjertesag” er at sikre, at alle familier får en tryg og god start på familielivet og at forældre kan tage deres egne fri, oplyste og individuelle valg i de mange valg, familielivet fordrer.

Solrød og Holbæk kommune anbefaler Gaia-instituttet, som bl.a. arbejder med efterfødselsreaktioner, og også tilbyder vejledning omkring søvn og gråd.

Svendborg kommune linker til Læger Formidler. De skriver mest om sygdomme, men har dog også et blogindlæg hvor de skriver, at Samsovning øger risikoen for vuggedød: https://www.laegerformidler.dk/vuggedoed/

Furesø linker til trygmedbarn.dk, som omhandler graviditet, fødsel og de første 3 mdr og er udviklet i samarbejde med jordemødre. Herunder en video om sikker samsovning, og anbefaling af det: https://www.youtube.com/watch?v=kgffIRBulxU

Slagelse og Skanderborg linker til Sundhedplejersken.nu (Fagligt selskab for sundhedsplejersker), som er afsender på en landsdækkende video om sundhedspleje:
https://www.youtube.com/watch?v=A3_697cJ0VY&t=32s

Tønder linker til Barneguiden/Familieguiden, som ejes af Mediekusken og lever af annoncer. De har brevkassesvar om søvn, samt en anbefaling af bogen Sov igennem uden gråd.

Sundhedsplejen i Kalundborg, Solrød, Vejen, Vejle og Aarhus benytter Marte Meo i forbindelse med børns søvn. Eksempelvis beskriver Kalundborg, at metoden bl.a. kan bruges ved børn med søvnproblemer, ligesom Solrød beskriver, at tilgangen kan bruges til eksempelvis urolige børn, der har svært ved at sove og/eller græder meget.

Slagelse og Vejle henviser til Center for Børneliv
Se gennemgang af Center for Børneliv’s artikel om børnesøvn her: Hvilken vejledning om børns søvn finder man på internettet?

(1) Assens, Ballerup, Egedal, Faxe, Fredensborg , Gribskov, Jammerbugt, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Odense, Rødovre,  Slagelse, Thisted, Tårnby, Vejen, Vejle, Vesthimmerland, Viborg, Aalborg og Aarhus.
(2) Hillerød, Holbæk, Køge, Rebild, Roskilde, Struer, Sønderborg og Vejen.
(3) Halsnæs, Hedensted, Holbæk, Hørsholm, Ringkøbing-Skjern, Roskilde og Solrød.
(4) Egedal, Halsnæs, Hvidovre, Ikast-Brande, Køge, Randers, Svendborg og Ærø.
(5) Gribskov, Halsnæs, Holbæk, Middelfart.
(6) Bornholm, Gribskov, Halsnæs, og Holbæk.
(7) Assens, Brønderslev, Faaborg-Midtfyn, Halsnæs, Herlev, Køge, Lemvig, Middelfart, Roskilde, Solrød, Tønder og Ærø.
(8) Hedensted, Holbæk, Middelfart, Solrød og Svendborg.